Продава се 2 дка земя  - гр. Велинград, над Гранд Хотел Велинград. Тел. за справки 0898773999.
 
Начало За Велинград География
Tuesday, 20 August 2019
 
 
География
Велинград се намира в Чепинската котловина в Западните Родопи. Отстои на 48 km път от Пазарджик, на 80 от Пловдив и на 134 от София.
Климат

Велинград има планински климат. Намира се в европеиско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата – мека и продължителна. Валежите са сравнително малко. През пролетта и началото на лятото са по-обилни, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка е продължително (до 150 дни). Снежната покривка е устойчива и дебела. Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Облачността е най-голяма през зимните месеци. Общото й намаляване се наблюдава в началото на есента. Велинград е едно от местата в България с повече безвалежни дни. Наличието на ясно време и обилно слънцегреене е характерно за Велинград. Средно годишната температура на въздуха във Велинград е 9°С. Относителната влажност е 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 мм живачен стълб.

Водни ресурси

Водни ресурси в района на Велинград – реки, карстови и минерални извори – има в изобилие. Те са фактор за определянето местоживеенето на хората, стопанската им дейност, за развитието на туризма като цяло. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинска река. По-важните й протоци са Грънчарица, Луковица, Лепеница, Мътница и Требетущица. Язовирите около района на Велинград разнообразяват природната среда, изменят положително микроклимата и увеличават значително привлекателността на ландшафта. Във Велинград има редица карстови извори като Клептуза. Във Велинград са съсредоточени едни от най-богатите в България хидротермални находища.


*Материала е взаймстван от Уикипидия
 
 Хотел Велина

 Тенис Ранглист

Желаещите могат да заявят участие на следния email: tennis@velingrad.net

Тенис Корт Вита
 
Top!
Top!